2008. december 15., hétfő

Mézeskalács

Elkészült az első adag mézeskalács. Minden évben próbálok egy kicsit újítani. Idén a cukrászboltban cuki kis kiszúrókat vettem. Három virág, egyre növekvő méretben. Talán nem annyira hagyományos karácsonyi az alakzat, de majdnem elmegy csillagnak is. A Paraktika Mézeskalácsos könyve alapján vettem az ötletet hogy kétszínű tésztát csináljak, és ez lett az eredmény. Nekem tetszik. Remélem majd azoknak is akik kapják. Kis szaloncukor formájú csomagokat kezdtem gyártani, és a tegnapi kártyát kapták díszítésnek. Azt hiszem még készül majd hagyományos mézes is a 'szokásos' díszítéssel, majd azt is megmutatom.
Egyébként a recept amit használtam nagyon jó, azonnal ehetőek a sütik, és zárt dobozban puhák is maradnak. Ez is érdemes kipróbálásra.


Karácsonyi mézeskalács:

25 dkg méz
50 dkg liszt
12 dkg margarin
10 dkg cukor
1 egész tojás + 2 sárgája
1 evőkanál mézeskalács fűszer
1 kávéskanál szódabikarbóna.

A mézet mikróban felmelegítem, beleolvasztom a vajat, majd hozzákeverem a többi hozzávalót. Nem baj ha ragacsos lesz a tészta. Éjszakában légmentesen csomagolva hűtőbe teszem, de tovább is maradhat. Másnap nyújtom (kb fél centi magasra), kiszaggatom, és a mérettől függően 180C-fokon 6-10 percig sütöm, amíg a tészta aranysárga nem lesz. Nem szabad megszárítani! Miután a sütik kihültek, azonnal jól záródó dobozba teszem. Sokáig eláll, bár nálunk nem annyira...

3 megjegyzés:

Mamis írta...

Nagyon jól néznek ki.Szerintem az ízük is szuper!

F.Gina írta...

Hú ezek nagyon jól néznek ki :))

Mamis írta...

Békés Boldog Karácsonyt Kívánok!