2010. október 19., kedd

Új quilt / New quilt


Hazajöttünk Finnországból. Két hetet töltöttem ott összességében. Ez idő alatt jártunk Helsinkiben, Turkuban, és Rovaniemiben. Nagyon szép kirándulás volt, Finnország egy szép és rendezett ország, nagyon segítőkész emberekkel. Kicsit érdekes északi mentalitással rendelkeznek, nem tűnnek első látásra nagyon mosolygósnak és kedvesnek, ellenben ha tanácstalanul álldogálsz az utcán vagy a boltban azonnal melléd lép valaki, és felajánlja a segítségét. Szeretik és megbecsülik a kézműves dolgokat, gyönyörű textil, fa, rénszarvas bőrből, csontból és szarvból készült dolgokat árulnak, amik viszont mint minden más rendkívül drágák. Talán ez az egyetlen rossz amit az országról el tudok mondani, gyakorlatilag minden nagyjából másfélszer annyiba kerül mint pl Ausztriában és Németországban. Még majd válogatok pár képet, hogy feltegyem ide a blogra.  
Amióta hazajöttünk azóta viszont annyi meló esett  be mostanában, hogy nem is volt időm egyáltalán varrni. Az indulás előtt befejeztem a Neptune quiltet. Halvány zöld szegést kapott, és életemben először géppel varrtam az egészet. Nem lett rossz. A sarkoknál nem minden abszolút tökéletes, de elsőre meg vagyok vele elégedve. A másik újdonság még az volt, hogy nyár végén a piacon vettem egy csomó pattintós hajcsatot, és a szegély felvarrásánál ezeket használtam gombostű helyett. Nekem bejött, úgyhogy ajánlom másnak is kipróbálásra. A piacon vettem 40 darabot 1000 forintért, úgyhogy nem is kellett hozzá nagy beruházás.
A quilt tervezet meg amit feltettem a bejegyzés elejére az új quilt tervezete, amit a kisebbik unokahugomnak fogok készíteni. A nagyobbiknak készült quiltnél használt anyagok másik felét használom majd hozzá, így a két lánynak egyforma de mégis különböző takarója lesz. 
**********************************************************************************
We are back from Finnland, where we spent two weeks visiting Helsinki, Turku and Rovaniemi. Finnland is a really pretty and interesting country with really nice people. For the first sight they do not look too friendly, they do not seem to smile a lot, but as soon as we looked helpless there was always someone who approached us and offered some help. Everybody was really nice. They really appreciate nice handmade crafty things made of textiles, reindeer skin, bones or horns and such. The only bad thing I can say about the country that it is really expensive. 
Since we are back I  barely had time for anything but work, and I haven't even touched the sewing machine. Before the trip I have finished the Neptune quilt. It got a nice pale green binding, and it was the very first time that I attached it completely by machine. It was really fast and worked better than expected. I also used hairpins instead of regular pins, and I like them. I bought cheap ones on the market, and I think it was a good investment.
At the top of this post I put the design of the new quilt I will start now. It will be made for my younger niece, and will use the same fabrics I used to make the quilt for her sister. This way both girls will have similar, but not quite the same quilts.



Daisypath Christmas tickers