2008. november 30., vasárnap

Közeledik a karácsony

Engem is elkapott a karácsonyi készülődés láza.

Ez azon is látszik, hogy hozzákezdtem a családi kedvencek megsütéséhez. Ezek közül az egyik a Néró süti, amely talán az egyik legismertebb aprósütemény. Nálunk ennek valóban apró változata készül, mert mi így szeretjük, és így igen mutatós is. Leggyakrabban családi összefogással készül, és sütöm, a párom vagy Anyu ragasztgatja, majd visszakerül hozzám hogy csoki-csíkok kerüljenek a tetejére, és végül a többiek meg megeszik.


Az adventi időszak mindenesetre nálunk is elkezdődött, aminek érezhető eredménye az egész lakásban szétáradó édes vanília illat. Ja, és a recept, hátha más is elkészítené:

Néró süti.

25 dkg lágy margarin vagy vaj, 5 tojás sárgája, 18 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 1 vaníliás cukor, reszelt citromhéj.

A cukrot és a vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk egyesével keverés mellett a tojássárgákat. Beletesszük a citromhéjat, a vaíliás cukrot, majd kanalanként a lisztet. Jól összekeverjük amíg lágy masszát nem kapunk. Habzsákba töltjük, majd pici halmokat nyomuk a tepsiben levő sütőpapírra. 175C fokon kb 10 percig sütjük.

Kihülés után savanyú lekvárral összeragasztjuk, majd olvasztott étcsokival vékony vonalakat húzunk a tetejére.

Ha két színű tésztát ragasztgatunk össze még szebb lesz, ilyenkor a 30 dkg liszt helyett csak 25 dkg-ot használok és 5 dkg édesítetlen kakaóport is teszek a tésztához. Tényleg finom, és bár kicsit macerás de megéri. Próbáljátok ki!

Nelli

Daisypath Christmas tickers