2009. május 1., péntek

Textilfestés / DyeingMár régóta gondolkodtam azon, hogy jó lenne kipróbálni a textilfestést. Mindig irígykedve nézegettem a külföldi online textilboltokban milyen sokféle színben lehet például Kona pamutvásznakat kapni. Itthon (legalábbis Szegeden) nem túl nagy általában a színválaszték, arról meg általában nem is álmodhat az ember, hogy egy színnek különféle árnyalataihoz jusson. Bár... a múltkor az új helyre költözött kenderboltban meglepődve láttam, hogy talán javulóban van a helyzet.
Mostanában nagyon tetszik a kék és a zöld szín párosítása, de nem igazán találtam megfelelő anyagokat, hát festettem. Egy festékboltban teljesen véletlenül láttam meg egy egész állvány Columbia festéket, és arra gondoltam, hogy ki kellene próbálni. Itt az eredmény. Amit használtam: borsózöld, almazöld, vízkék, és a türkizkék, és a mikroban ment az egész projekt. Kicsit itt-ott foltos ay eredmény, de első próbálkozásra szerintem nem rossz, nekem legalábbis tetszenek. Az anyag meg egyébként egy fehér színű szerintem lenes vászon volt. Egy olcsó anyagboltban vettem 300 forintért méterét, és elhoztam mind a két és fél métert ami még volt. Talán sima pamutvászonnnal még nagyobb sikereket tudok majd elérni. Már csak valami klassz mintát kellene kiválasztani valami klassz kis projekthez. Gyúrok valamiféle táskára, de még nem mertem belekezdeni.
*************************************************************************************
I have been dyeing some fabric last night. It is a white textile containing some linen, and I was using a Hungarian dye brand called Columbus. I used the microwave for this project, and I think the result is pretty good. The staining is not even everywhere, but it doesn't look bad at all. I like the blue and green color combination, and I will try to make a project using my new dyed linen stock. I am thinking about maybe a bag, but I haven't been brave enough to start it.

5 megjegyzés:

A Spoonful Of Sugar írta...

Your colours look lovely! I would like to try some fabric dyeing - using the microwave sounds like a good method.

FKriszti írta...

Nagyon szép színek, így eggyütt meg különösen!Én a textilfestéssel vagyok úgy,mint te a táskavarrással.Nem merek belevágni.Mindkettőnknek hajrá!!::))

Stephanie írta...

Your fabrics are beautiful. I think they'll make a gorgeous bag. Thanks for visiting my blog.

Miri írta...

Your fabrics look really nice. I saw your comment on Gayle's blog...don't despair. When I moved here (Israel) there was very little fabric that coordinated and I too dyed some fabric but now there are two quilt shops! As more people begin quilting, the resources will come. Have a great week-end!

Sølvi's blog írta...

Thanks for the nice comment in my blog. Love your dying project.